NOK | EUR | USD

Den enkle måten å utvikle internett-tilkoblede produkter på

Det er flere fordeler med å koble et produkt til internett. Produktprodusenter kan for eksempel hente ut verdifull brukstatistikk fra produkter ute i felten for å bedre forstå hvordan de kan forbedres i fremtiden. Brukere får derimot en praktisk fjernkontroll og ekstra funksjonalitet via en app på mobilen eller nett.

Under panseret

Hva slags oppgaver må et selskap utføre for å få det elektroniske produktet sitt tilkoblet internett?

Først må de velge en kommunikasjonsmodul (Wi-Fi, mobil, Ethernet, RF) og fysisk koble den til hovedmikrostyringen («master»).

Det andre de må gjøre er å oppdatere fastvaren på hovedmikrostyringen for å introdusere nettverkslogikk, eksterne kommandoavbruddssignaler (command interupts), sikkerhet, datautveksling, over-the-air (OTA)-oppdateringer og så videre. Sjansen er stor for at den nye funksjonaliteten ikke vil fungere på den nåværende hovedmikrostyringen, og vil derfor vil kreve at produktet overføres til en annen arkitektur som ikke har blitt testet, noe som er svært risikabelt.

Det tredje trinnet er å utvikle en skytjeneste som terminerer enhetstilkoblinger, opprettholder enhetsregister og inkluderer administrasjon og datalagring – enten ved å bruke tjenester som AWS IoT, Azure eller en egenutviklet infrastruktur.

(Bildekilde: vcon.io)

For det fjerde må de utvikle en mobil-/nettapp for sluttbrukere og den tilhørende skydelen til systemet med korrekt tilgangskontroll, autentisering og autorisasjon og datautvekslingsmekanismer.

Plutselig kan et tilsynelatende enkelt mål, for eksempel «la enheten min styres eksternt», ende opp med et sett utfordringer som strekker seg over flere ulike kompetanseområder (for eksempel utvikling av nettverksbevisst (network-aware) fastvare, en skytjeneste som kommuniserer med enhetene, forsyning og mekanismer for tilgangskontroll osv.), som et selskap kanskje ikke har ressurser til å håndtere.

Derfor tar det flere år å fullføre prosjekter som dette. Bedrifter ender opp med å måtte «finne opp hjulet på nytt» ved å utvikle spesialtilpassede «universelle kommunikasjonsmoduler» som de kan bruke i produktene sine og benytte en infrastruktur de selv har bygget.

VCON – en alternativ tilnærming

(Bildekilde: Espressif Systems)

Hva om en slik «universell kommunikasjonsmodul» allerede eksisterte?

En modul som lar deg koble den til en hovedmikrostyring for å få: ekstern styring uten å måtte eksternt oppdatere fastvaren til noen hovedmikrostyringer (som varierer fra en liten 8-biters AVR fra Microchip til STMicroelectronics' kraftige 32-biters STM32F7), en skyhåndteringstjeneste og en tilgangsstyring for mobilkunder. Alt dette, klart til bruk, dokumentert og testet av eksisterende kommersielle implementeringer?

Etter å ha jobbet mange år på forskjellige IoT-prosjekter med kundene våre, har Cesanta konstruert en slik modul. Den er basert på ESP32-brikken fra Espressif Systems. Den støtter Wi-Fi, Ethernet eller mobilkommunikasjon, og gjør nøyaktig det som er beskrevet ovenfor.

Våre observasjoner antyder at implementeringen av en lignende infrastruktur krever omtrent 1,5–2 års utviklingsinnsats. Så hvis du er en IoT-produktleverandør som ønsker å koble enheten din til internett uten å vente for lenge og til en optimal pris, ikke nøl, snakk med oss og prøv VCON i dag.

(Bildekilde: vcon.io)

Om skribenten

Image of Sergey Lyubka

Sergey Lyubka er medgründer og teknologidirektør (CTO) for Cesanta Software. Sammen med teamet hans takler han spørsmålet om å gjøre IoT (Internet of Things) enklere å få tilgang til for alle utviklere. Han sørget for at Cesantas’ programvareprodukter (VCON.io, mDash.net, Mongoose OS og Mongoose Web Server) er bygget med høyeste kvalitet og sikkerhetsnivå. Han er også kjent som forfatteren av Mongoose Embedded Networking Library som har vært på markedet siden 2004. Innovasjonene hans implementeres av teknologiske pionerer som NASA, Google, Bosch, Siemens, Samsung, LG, Thyssenkrupp, Schneider Electric, Rockwell Collins, HP og mange andre.

Morsomt fakta: Hvis han ikke driver med IoT, hopper han ut Irskehavet for en svømmetur – uansett vær!

More posts by Sergey Lyubka